De Golden Setter

Sinds het jaar 2000 zijn veel nieuwe hondenrassen ontstaan. Niet alle rassen zijn officieel erkend maar wel erg populair. Een bijzonder en vrij nieuw ras is de Golden Setter. Dit betreft een kruising tussen een Golden Retriever en een Setter, vaak de Ierse- of de Gordon Setter.

Kenmerken van de Golden Setter

Met betrekking tot uiterlijk heeft de Golden Setter de kenmerken van beide ouders geërfd. Vaak zie je dat de vacht blond of goudkleurig is. Gaat het om een kruising tussen een Golden Retriever en Ierse Setter (de Golden Irish) dan is de vacht sowieso licht van kleur. Dit ras heeft een goede ondervacht, glanzende dekharen en bevedering. De bevedering is niet zo sterk aanwezig als bij de Golden Retriever.

De Golden Setter die de nakomeling is van de Golden Retriever en de Gordon Setter, komt in verschillende kleuren voor. Blond of goudkleurig is het meest gewenst. Maar omdat de Gordon Setter een donkere vacht heeft werkt dit vaak dominant op de nakomelingen.

Een designerhondenras

De Golden Setter is een typisch designerras. Mogelijk is dit ras in de jaren 80 ontwikkeld, toen designerhonden steeds populairder werden. Het begon eerst met het per ongeluk geboren worden van kruising puppy’s. Sommige fokkers begonnen zich in dit nieuwe rassen specialiseren.

Zowel de Golden Setter als de Golden Irish zijn niet officieel erkend als ras. Dit betekent dat de hond niet staat ingeschreven in het (Nederlands) hondenstamboek. Wel kan er een stamboom aanwezig zijn maar dit is dus geen officiële stamboom. Houd hier rekening mee wanneer je een puppy aanschaft.

Hoe weet je of een stamboom echt is? Dan moet er een gouden zegel van de Raad van Beheer in de vorm van een hond op de stamboekpapieren staan. Stamboomhonden hebben ook een uniek chipnummer dat altijd begint met 52814.


De Golden Setter trimmen

Voor trimsalons is het vaak lastig om met de vacht van de Golden Setter om te gaan. Veel trimmers zijn hier onervaren mee en zullen de hond te kort knippen, scheren of misschien wel plukken. Allemaal handelingen die niet bij dit ras horen.

Maak daarom een afspraak in de gespecialiseerde Golden Setter trimsalon. Dit geneuzel vind je in de Limburgse gemeente Venlo. Er is een wachtruimte aanwezig dus je hoeft niet op en neer te rijden.

Werkzaamheden in de Golden Setter trimsalon

Wat kun je verwachten van het laten trimmen van je Golden Setter? Loszittende onderwol wordt verwijderd. Ook wordt de vacht gecontroleerd op de aanwezigheid van dode dekharen, hoewel dat bij deze honden nauwelijks voorkomt.

Verder wordt de hond gewassen en professioneel gedroogd, zodat de vacht mooi in model valt. De vlaggen oftewel de bevedering wordt bijgeknipt zoals dit hoort. Hierbij is het belangrijk om de vlaggen niet weg te knippen.

De Golden Setter scheren is geen optie. Scheren zorgt er niet voor dat de hond minder verhaart. Een scheerbeurt kan wel voor enige verkoeling in de zomer zorgen, maar eigenlijk zou je hier niet voor moeten kiezen. Er zijn andere manieren om de vacht verkoelend te maken. Neem voor meer informatie contact op.

Scheren is wel een optie wanneer dit om medische redenen moet. Of wanneer er zulke grote klitten aanwezig zijn dat deze niet pijnloos uit de vacht kunnen worden gehaald. Laat je hond niet zomaar scheren maar bespreek dit eerst met de Golden Setter trimsalon. Stuur een mailtje of WhatsAppbericht!

Bijgewerkt: 7 februari 2025

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.