Help, mijn hond haat water! Wat nu?

Een blije labrador die een meer in duikt, drijfnat terugrent en vervolgens jouw broek onder spat. In werkelijkheid is lang niet elke hond zo’n waterrat. Sterker nog: heel wat viervoeters zetten geen poot in een plas, bad of regenbui. Is jouw hond daar één van? Geen paniek.
Waarom haat mijn hond water?
Honden kunnen over het algemeen goed zwemmen. Dit betekent echter niet dat elke hond ook van water houdt. Dit heeft verschillende oorzaken.
Gebrek aan positieve ervaring
Heeft je hond een hekel aan water? Vaak komt dit door een gebrek aan positieve ervaring. Veel pups maken pas laat kennis met water. Als het eerste zwem- of wasmoment onverwacht, koud of glibberig was dan is één nare ervaring genoeg voor een levenslange afkeer.
Genetische aanleg
Rassen verschillen enorm. Retrievers en Spaniëls zijn gefokt voor het werk in natte velden. In dat soort honden springt met gemak in een plas, rivier, meertje en zelfs in zee. windhonden, mastiffs of chihuahua’s zijn niet gemaakt om te zwemmen. Ze hebben een korte vacht en weinig onderhuidse vetlaag.
Lichamelijk ongemak
Er is nog een reden waarom je hond een hekel aan water of zwemmen heeft en dat is pijn. Een hond met gewrichtspijn, oorontsteking of huidirritatie vermijdt water omdat het de pijn vergroot. Te koud water zorgt bij senioren of zeer korte-vacht honden rillingen. Brrr!
Geluid en bodem
Het klotsen in een badkuip, de galmende badkamer of het wegzakken in modder. Dat zijn allemaal van die dingen die voor een hond onvoorspelbaar aanvoelt. Hierdoor voelt het dier zich onzeker en dit veroorzaakt stress.
Eerste hulp bij waterangst: de gouden regels
Dwing nooit! Geen enkele hond leert ontspannen zwemmen door hem erin te gooien. Je zaait wantrouwen en versterkt de angst.
Werk liever met mini-stapjes. Elke positieve, stressvrije confrontatie met water is winst. Gebruik ook beloning. Denk aan snacks, speeltjes of jouw enthousiaste stem.
Let goed op lichaamstaal. Ontspannen spieren, zachte ogen, kwispel in middelstand betekenen “oké”. Gespannen kop, gebogen rug en aarzelen = “dit is (nog) te spannend”.
Stappenplan: van waterhater naar waterheld
Jouw hond haat water en in bad doen is een drama. Dat is niet erg! Ik geef je een stappenplan om je hond door zijn angst heen te helpen.
Stap 1: Droge kennismaking
Begin in een droge omgeving. Zet een lege, stevige plastic bak neer. Laat je hond snuffelen, wandelen en beloon iedere vrijwillige stap richting de bak.
Stap 2: Nat, maar nog niet drijfnat
Leg een natte handdoek op de grond. Laat hem voor een snack eroverheen lopen. Zo voelt hij vocht zonder dat zijn poten wegzakken.
Vul de bak met één centimeter lauw water. Gooi er wat drijvende voertjes in. De pootjes of snuit worden nat maar zonder té groot verschil.
Stap 3: Spetterpret
Verhoog de waterstand over dagen of weken, afhankelijk van zelfvertrouwen. Zet er een rubber eendje of een piepspeeltje in. Spelen = ontspannen.
Blijf juichen en belonen; stop vóórdat angst opbouwt. Zo eindigt elke sessie op een hoogtepunt.
Stap 4: Douche- of badgewenning
Laat de kraan eerst lopen zónder dat de hond ernaast staat. Beloon kalm gedrag bij het horen van dit geluid.
Doe daarna je hond + likmat met pindakaas in de droge kuip terwijl de kraan UIT blijft. Pas als dat oké is zet je de douche op druppelstand, lauw temperatuurtje. Concentreer je hond op de likmat. Bouw straalkracht en tijd langzaam op.
Stap 5: Buitenwater
Kies een ondiepe oever met zachte afloop, geen golven en zeker geen plotse diepte. Loop met natte voeten het water in en roep je hond vrolijk, maar zonder druk. Sommige honden volgen als ‘roedelgedrag’, anderen kijken liever eerst de kat uit de boom. Dat is oké.
Gooi een favoriet speeltje een flauwe meter ver het water in. Vier het grote moment dat hij de grens passeert, al is het maar tot de enkels.
Stap 6: Zwemvest & buddy-systeem
Zwemvesten geven drijfhulp en zelfvertrouwen. Vooral bij zware rassen of lage honden is zweven een nieuwe sensatie.
Laat je hond meelopen met een speelse soortgenoot die water géweldig vindt. Sociaal leren werkt heel goed.
Veelgemaakte fouten
Let op onderstaande fouten die je zeker niet moet maken!
- “Hij moet maar even doorzetten” – Forceren leidt tot paniekaanvallen of zelfs verdrinking.
- Te koud water – Brr. Begin rond de lichaamstemperatuur (38 °C).
- Gladde oppervlakken – Een antislipmat in bad of douche voorkomt uitglijden en daarmee nieuwe angst.
- Oren overspoelen – Water in de gehoorgang prikt en veroorzaakt oorontsteking.
Naar de trimsalon
In de trimsalon wordt jouw hond gewassen. Dat is een probleem als je hond water haat. Toch helpen die trimsalonbezoekjes.
Als professionele trimmer weet ik hoe ik een bange hond rustig hou. Ik gebruik een antislipvloer, lauwe douchekop en kalmerende technieken.
Kies eventueel voor een korte, stressarme “wen-sessie”. Zo leert je hond in micro-stappen dat badderen niets engs is.
Bij een bezoek aan de trimsalon blijft jouw badkamer droog en jij voorkomt frustratie (honden voelen dat!).
Kom naar Trimsalon Limbo
Vraag gerust om een kennismakingsbezoek zonder wassen. Observeer hoe ik omga met spanning bij jouw hond.
Extra tips voor thuis
Maak wassen voorspelbaar: zelfde tijdstip, zelfde kamer, zelfde handdoek. Honden houden van routine.
Heeft je hond veel stress of angst? Feromoonverstuivers of lavendel(nevel) kunnen angst onderdrukken. Denk ook eens aan clickertraining. Klik-en-beloon voor elke stap richting water levert snel resultaat op.
En vooral: koester mini-overwinningen. Een natte poot is soms al een Champagne-moment. Voor jou dan, niet voor je hond. Die geef je liever een hondensnack.
Wanneer is professionele hulp nodig?
Blijft je hond extreem in paniek (beven, piepen, verstijven) ondanks langzaam opbouwen? Schakel dan een gedragsdeskundige in. Soms ligt een trauma of medische oorzaak ten grondslag. Samen met dierenarts én trimmer komen we tot een oplossing.
Bijgewerkt: 4 juni 2025

Over mij
Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.