Je hond op de foto – wie heeft auteursrecht?

Je hond krijgt een make-over bij de trimsalon of de dierenarts maakt snel een foto voor het dossier. En dan ineens… zie je diezelfde foto online verschijnen. Super leuk! Of… misschien toch niet? Wie bepaalt eigenlijk wat er met die foto’s van jouw hond gebeurt?

Van kiekje tot copyright: wie is de baas?

Laat ik het simpel houden: degene die op het knopje drukt is meestal de eigenaar van de foto. Ja, zelfs als jij ervoor betaald hebt. Dat betekent dat de fotograaf, trimsalon of dierenarts het auteursrecht heeft. Hij of zij mag bepalen wat er met die foto gebeurt.

Betaal jij voor een fotoshoot voor je hond? Dan koop je niet automatisch de foto’s. Je koopt het recht om die foto’s te gebruiken, bijvoorbeeld om te printen of op Insta te zetten. Maar de maker houdt het laatste woord.


Mag de trimmer of dierenarts die foto online zetten?

Vaak wel maar niet altijd. Ook al is een huisdier volgens de wet geen “persoon”, er zijn wel degelijk grenzen.

Staat jouw naam, adres of een link naar je social media bij de foto van je hond? Dan valt dit mogelijk onder privacywetgeving. De dierenarts of trimsalon mag dus niet op Facebook zeggen dat dit de hond van (Jantje/Pietje) is. Als Jantje zich zelf meldt (“Hé wat leuk, dit is mijn hond!”) dan is dat het probleem van Jantje, niet van de maker van de foto.

Verder zijn BN’ers wat meer beschermd. Dat komt omdat ze mogelijk geld kunnen verdienen aan hun foto’s. Iedereen weet dat Gordon twee Franse bulldogs heeft. Stel nu dat ik deze hondjes netjes trim en ik zet een foto van de hondjes online. Als mensen vervolgens de hondjes als die van Gordon herkennen, kan dat ook onder de privacywet vallen. Daarom plaats ik nooit foto’s van de hondjes van BN’ers. Liever het zekere voor het onzekere nemen.

Publiceert de dierenarts een foto van de hond van jouw buurvrouw en herken jij dit als zijnde haar hond? De buurvrouw is geen BN’er (al hoopt ze dat wél) en heeft dus niet die beschermde status. De kans dat ze geld aan de foto van haar hond verdient is heel klein. Dus zelfs als iemand dat als de hond van de buurvrouw herkent, mag die foto door de dierenarts geplaats worden.

Foto voor reclame

Soms worden foto’s commercieel gebruikt. Bijvoorbeeld in een reclamefilmpje, een folder of in een online advertentie. Het lijkt dan alsof je hier iets over te zeggen hebt. Maar helaas, ook dan heb je geen poot om op te staan.

De enige uitzondering vormt wanneer er van tevoren afspraken over het gebruik van de foto’s zijn gemaakt.

Maar ik wil die foto’s wél graag gebruiken!

Vaak zie ik dat klanten de foto’s die ik van hun hond maak, op social media delen. Ik heb hier geen problemen mee. Wat niet mag is dat ze mijn logo of handtekening uit de foto knippen. Ik ben tenslotte de auteursrechthebbende, ondanks dat het niet mijn hond is.

Wil je een foto gebruiken die de dierenarts of trimmer van jouw hond heeft gemaakt? Vraag dan welke rechten je krijgt. Soms krijg je een paar bewerkte bestanden, soms moet je voor extra gebruiksrechten betalen. Wil je de foto op een T-shirt laten drukken, op je blog posten of op een mok laten printen? Check of dat mag.

Let op: screenshots delen, ook al staat jouw hond erop, is juridisch een no-go. Uitgezonderd wanneer de foto DUIDELIJK onderdeel uitmaakt van een citaat.

Jouw hond op de foto? Zo voorkom je gedoe

Vraag altijd of je foto’s mag gebruiken én hoe. Wees duidelijk wat je met de foto wil doen: voor privégebruik of ook commercieel?

Vraag toestemming als je zelf foto’s in de trimsalon of bij de dierenarts maakt. Meestal willen dierenartsen en trimmers niet op de foto. Het is niet erg als bijvoorbeeld alleen de hand van de dierenarts of trimmer op de foto staat, maar zeker geen gezicht. Maak je een foto van de achterkant van de dierenarts of trimmer? Je denkt dat dit mag maar nee, aan de lichaamshouding kan een persoon vaak herkend worden.

Maakt de dierenarts of trimmer een foto van jou? Zeg gerust nee als je niet wilt dat deze foto op hun social media verschijnt. Maar let op: loop je op straat dan is dit een openbare ruimte en mogen er foto’s gemaakt en gepubliceerd worden, ook al sta jij hier (toevallig) op. Voor je hond maakt het niet uit waar hij/zij zich bevindt: die kan door iedereen zonder toestemming gefotografeerd worden.

Bijgewerkt: 8 juni 2025

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.