Hond trimmen met warm weer

Sommige honden hebben het in de zomer warm, eigenlijk té warm. Door je hond te trimmen kan het dier makkelijker afkoelen. Dat is lekker verfrissend! Van sommige rassen wordt gezegd dat je ze met warm weer niet mag trimmen, knippen of scheren. Veel van deze praatjes zijn door onwetende trimmers verzonnen en worden door hondeneigenaren overgenomen.

Je hond scheren in de zomer

Het is mooi weer en er kan nog veel mooi weer aankomen. Bij warmte vinden veel hondeneigenaren het tijd om een hond te scheren. Door de dikke laag vacht weg te scheren heeft de hond het niet meer zo warm.

Sommige trimmers hebben er geen probleem mee om een hond te scheren, ongeacht het ras of vachttype. Andere trimmers maken hier probleem van. Wat is wijsheid?

Het is verschrikkelijk om te zien dat bekende websites zoals Dogzine en Royal Canin beweren dat je een hond in de zomer niet mag scheren. Deze websites huren waarschijnlijk goedkope bloggers in die doen waar ze goed in zijn: bloggen. Maar ze hebben geen verstand van dieren en met name de werking van de hondenvacht.

De vacht van een hond is geen thermosfles

Vaak denken we dat de vacht van een hond op dezelfde wijze werk als een thermosfles. Oftewel in de zomer blijft de hond dankzij de vacht koel en in de winter blijft het weer lekker warm. NIET WAAR!

Haren zijn bedoeld om de huid warm te houden. Vooral bij honden met een zichtbare dubbele vacht komt dit goed naar voren. Bijvoorbeeld herdershonden, veedrijvers, kies honden en poolhonden. Dit soort honden hebben een bolletje ondervraagd die in de winter uitstekend isoleert.

 Wanneer de dagen langer en warmer worden dan verliest de hond hele plukken ondervacht. De dikke wollige vacht maakt plaats voor een veel dunnere zomervacht. Dit geeft dus aan dat de hond minder haar moet hebben om in de zomer af te kunnen koelen!

Het is dus onzin om te denken dat een dikke vacht in de zomer een verkoelend effect heeft. Nee, lucht dat tussen de haren zit warmt juist op en zorgt voor een warme deken. Dat is in de warme zomermaanden zeker geen pretje.


Het teruggroeien van haren

Iets wat wel bepalend is of je een hond met warm weer trimt, is de haargroeicyclus. Honden met veel onderwol en dan met name de noordelijke rassen, hebben hun haren vaak in de rustfase zitten. Zo’n rustfase kan een half jaar tot soms wel twee jaar duren. Wanneer je deze haren afscheert of kortknipt dan duurt het vrij lang voordat ze weer op originele lengte zijn. Dit geldt zeker voor de rassen husky, keeshond en Pomeranian. Bij de Duitse herder, border collie, Schotse collie en Groendendaeler groeit de vachte na afscheren vrij snel aan.

Je moet het mooi vinden

Nog een reden of je jouw hond met warm weer trimt: het uiterlijk. Wanneer je een Husky scheert ziet dit niet uit. Eerlijk is eerlijk. Bovendien moet de hond gedurende lange tijd en dus ook in de winter met een korte vacht rondlopen. Dan heeft hij het koud. Dit komt omdat het bij een Husky langer duurt voordat de vacht volledig is aangegroeid.

Een poedel, Doodle, Shih Tzu, Maltezer, Boomer of Lhasa Apso kort scheren geeft nauwelijks problemen. De vacht groeit snel aan en een korte zomercoupe staat de hond ook nog eens goed!

Cocker spaniels kunnen gedeeltelijk geschoren worden. Voor het mooie is het beter om de vacht op de poten wat langer te laten. De hond kan lekker akkoord, niet alleen verkoelend maar ook qua onderhoud veel praktischer. De romp van een cocker scheren leidt zelden tot vachtproblemen (hoewel veel trimmers wat anders beweren).

Het model is allesbepalend. Wil je trots naast je hond lopen of trek je er het liefst een vuilniszak overheen? Wanneer je de vacht kort wil laten trimmen kun je het beste contact met mij opnemen. Met meer dan 30 jaar ervaring zorg ik dat je hond in een verkoelend kort maar ontzettend leuk model komt te staan.

Bijgewerkt: 1 juni 2025

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.