Negatieve ervaringen met trimsalons

Sinds het jaar 2000 zijn trimmers niet langer verplicht om Google een diploma te hebben. Dit heeft tot een daling van de kwaliteit gezorgd. Het komt steeds vaker voor dat hondeneigenaren maar ook honden zelf een negatieve ervaring in trimsalon hebben.  Meestal bestaat die negatieve ervaring uit een lelijk model dat in de vacht is geknipt of geschoren maar ook een angstige of getraumatiseerde hond.

Het beroep trimmer is niet langer beschermd

In de vorige eeuw vond de overheid dat iedereen die met dieren werkte, verplicht een opleiding moest volgen. Pas wanneer deze opleiding met succes werd afgerond ontving de deelnemer een diploma dat erkend werd door de overheid. Nagenoeg alle trimmers die vóór het jaar 200 zijn gestart zijn rijksgediplomeerd. Alle trimmers ná 2000 zijn dat niet.

Wat betekent het dat het beroep trimmer niet langer beschermd is? In de praktijk zie je heel veel gebeuren. Veel mensen starten een trimsalon omdat er veel vraag naar is. Met een trimsalon ben je immers altijd verzekerd van werk. Omdat een opleiding niet verplicht is, verlaagt dit de drempel tot het openen van een trimsalon.

Je ziet dan ook veel ongediplomeerde trimmers hun bedrijf opstarten. Sommige trimmers volgen wel een opleiding maar ontvangen niet de kennis die zo onmisbaar is. Oftewel: je laat je hond bij een trimmer achter die waarschijnlijk weinig over het ras, vachttype, karakter of noodzakelijke verzorging weet.


Genitaliën scheren

Iets dat ontzettend veel in trimsalons gebeurt is het kaalscheren van de genitaliën. Hierbij moet je denken aan het piemeltje en de balletjes bij de reu, of de vagina bij de teef. Door de haren op de genitaliën te kort te scheren raakt de huid sterk geïrriteerd. Bovendien kunnen korte haartjes in de huid groeien met ontstekingen tot gevolg.

De genitaliën mogen niet kaalgeschoren worden. Een vactlengte van 3 mm of 5 mm op of rondom de genitaliën is prima en goed voor de hygiëne. Maar korter is echt niet aan te raden!

Niet bij mogen blijven

Een veelgehoorde klacht is dat de eigenaar niet bij de trimbeurt mag blijven. Veel trimmers beweren dat gronden onhandelbaar worden wanneer de eigenaar aanwezig blijkt. Volgens hem, de meeste honden zijn dan nog goed te behandelen. Slechts in een klein aantal gevallen wordt de hond door de aanwezigheid van de eigenaar te nerveus. Dan is het beter om de ruimte even te verlaten.

Het feit dat je in veel trimsalons niet bij de behandeling mag blijven is een rode vlag! Vaak zijn dit trimmers die niet al te vriendelijk met honden omgaan. Of ze krijgen het niet voor elkaar om een nerveuze hond te kalmeren.

Dan heb je nog trimmers die zich niet op de vingers laten kijken. Ze willen hun technieken liever verborgen houden. Misschien omdat hun technieken niet zo diervriendelijk zijn!

Hele foute trimtechnieken

Heb je een negatieve ervaring in een trimsalon meegemaakt? Soms gaat het over het verkeerd trimmen van de hondenvacht. Zo worden Pomeranians vaak óf heel kort geschoren zonder te bepalen of dit wel verantwoord is, óf trimmers weigeren de Pom kort te knippen terwijl dit beter zou zijn. Dit alles heeft met weinig kennis over de vacht te maken. Dan gaat de trimmer verkeerde keuzes maken.

Verder worden ontzettend veel rashonden, zonder overleg met de eigenaar, kort geschoren of kort geknipt. Zonde van het model! Trimmers doen dit omdat ze niet beter weten (geen kennis) of uit gemakzucht (lekker makkelijk geld verdienen).

Slechte ervaring met een trimmer? Dit doe je!

Het is heel vervelend als je een slechte ervaring met een trimmer meemaakt. Meestal ben je geneigd om direct een andere trimsalon te zoeken. Toch is het beter om je slechte ervaring met de trimmer in kwestie te delen. Hiermee geef je de trimmer de kans om jouw klacht in behandeling te nemen. Bovendien is dit een wijze les voor de trimmer om een volgende keer anders met jouw hond of jouw wensen om te gaan.

Je kunt natuurlijk een negatieve reviewen over de trimsalon op het internet achterlaten. Voor jezelf lucht dit soms enorm op maar er zijn maar weinig trimmers die daadwerkelijk iets met negatieve reviews doen.

Na het delen van jouw slechte ervaring heb je twee keuzes:

  1. Je laat de trimmer eventueel herstelwerkzaamheden uitvoeren en je geeft hem of haar een tweede kans. Want tenslotte verdient iedereen en tweede kans, nietwaar?
  2. Je vertrouwen in de trimmer is helemaal weg en je zoekt een andere trimsalon.

Negatieve ervaringen voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Dit geldt zeker bij een bezoek aan de trimsalon. Met de volgende tips voorkom je negatieve ervaringen:

  • Zoek altijd in trimsalon die erkend is door de overheid. Momenteel bestaan hier ongeveer 30 van in Nederland. Een rijksgediplomeerde trimmer heeft een diploma dat ondertekend is door de minister van Economische Zaken. Let op: veel trimmers beweren dat ze rijksgediplomeerd zijn maar hebben géén handtekening van de minister op hun diploma staan.
  • Bekijk voor en na foto’s van de trimmer op diens website of sociale media.
  • Vraag andere klanten (als je ze kent) wat hun ervaring met de trimsalon is.
  • Plan een kennismaking in en kom met je hond langs. Je krijgt zo een goede eerste indruk van de trimsalon en de trimmer.

Heb je ergens een vervelende ervaring opgedaan en vind je het spannend om een nieuwe trimsalon te bezoeken? Neem gerust contact met mij op en stel je graag. Het is ook mogelijk om eerst ter kennismaking langs te komen. Dit doe je uiteraard samen met je hond, zodat je kan zien of jouw hond de trimsalon en de omgeving leuk vindt.

Bijgewerkt: 1 juni 2025

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.