5 tekenen dat je hond last heeft van jeuk of huidirritatie

Je hond zit fanatiek te krabben, bijt in z’n vacht of schuurt over het tapijt alsof zijn leven ervan afhangt. Het lijkt onschuldig maar dit gedrag wijst vaak op jeuk of huidirritatie. Hoe weet je dat zeker? Hieronder 5 tekenen dat er meer aan de hand is.
1. Overmatig krabben en bijten
Het meest voor de hand liggende signaal is krabben. Een beetje krabben is normaal, net als bij mensen. Krabt je hond zich voortdurend en vooral op dezelfde plekken? Je ziet vaak dat ze met hun achterpoot achter hun oor krabben. Afhankelijk van de oorzaak kan de hond ook in zijn flank, staart of voeten bijten. Al dat bijten veroorzaakt wondjes.
De mogelijke oorzaken zijn:
- Vlooien of teken
- Allergieën (voeding of omgevingsfactor zoals pollen)
- Droge huid of eczeem
- Huidinfecties door bacteriën of schimmels
Kijk goed of je hond zich op vaste tijden krabt (bijvoorbeeld na het eten of buiten wandelen). Triggers helpen je om de oorzaak te achterhalen.
2. Rode of kale plekken
Als de jeuk aanhoudt dan zie je vaak kale of rode plekken ontstaan. Dat is een signaal dat de huid daadwerkelijk geïrriteerd of beschadigd raakt. Soms is de huid ruw, warm of schilferig. Dit is vaak pijnlijk voor de hond. Let zeker op onderstaande signalen:
- Huid met een nare geur
- Kleine korstjes of wondjes
- Plaatselijke haaruitval
Deze tekenen moet je niet negeren. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans op een serieuze huidinfectie.
3. Schuren langs meubels of de grond
Sommige honden proberen jeuk op een andere manier te verlichten. Ze schuren met hun lichaam, hoofd of kont over de grond of tegen meubels. Veel mensen vinden dit grappig, vooral wanneer de hond met zijn hond over het tapijt schuift. Eigenlijk is dit een serieus signaal van jeuk of huidirritatie.
Jeuk aan de anus is een veel voorkomend probleem. Meestal ontstaat dit door volle anaalklieren. Door de jeuk schuift de hond met zijn billen over de grond, ook wel bekend als sleetje rijden.
Een andere oorzaak voor schuren langs meubels of de grond is irritatie in de vacht of huidplooien. Maar ook allergieën of parasieten kunnen de oorzaak zijn.
4. Veel likken aan poten of liezen
Likgedrag is een vorm van jeukverlichting. Honden die voortdurend aan hun poten likken, vooral tussen de tenen of aan de onderkant van de poot, hebben vaak last van een allergische reactie. Het kan ook om een schimmelinfectie of een wondje gaan. Veelvuldig likken veroorzaakt een verkleurde vacht (oranje of bruin).
In de liezen of oksels is het warm en vochtig. Hier nestelen bacteriën en schimmels zijn graag. Daarom zie je dat veel honden een geïrriteerde huid in de liezen en oksels hebben.
5. Onrustig gedrag of slecht slapen
Jeuk gaat verder dan alleen de huid. Een hond die jeuk heeft zit niet lekker in zijn vel. Je merkt dit aan:
- Slecht slapen
- Snel geïrriteerd zijn
- Geen zin om te spelen of naar buiten te gaan
- Overmatig hijgen of janken
Jeuk is stressvol voor je hond. Stel je maar eens voor dat je zelf de hele dag jeuk hebt die je niet weg kunt krabben.
Wat kun je doen?
Herken je een of meer van deze signalen bij je hond? Dan zijn er meerdere dingen die je kunt doen.
Gebruik een vlooienkam of bekijk de huid goed. Zie je kleine zwarte puntjes (vlooienpoep), rode bultjes of een teek? Tijd voor anti-vlooienbehandeling. Let op: ook als je geen beestjes ziet kunnen ze er toch zijn.
Blijft de jeuk aanhouden of zie je wondjes of kale plekken? Dan is een bezoek aan de dierenarts aan te raden. Die kan op allergieën of huidinfecties testen.
Soms komt de jeuk van binnenuit. Je hond kan allergisch zijn voor kip, granen of bepaalde toevoegingen in brokken. Probeer eens een eliminatiedieet.
Met je hond naar de trimsalon
Een goede trimbeurt doet wonderen voor de huid en vacht van je hond. Afhankelijk van het probleem en de onderliggende oorzaak kan ik een van de volgende behandelingen bij je hond toepassen:
- Verwijderen van dode haren en klitten (die jeuk veroorzaken)
- Wassen met hypoallergene shampoos
- Nagels knippen (belangrijk als je hond zichzelf open krabt)
- Controle van de huid en oren
Het leegknijpen van de anaalklieren mag alleen door een dierenarts worden uitgevoerd. Let op want sommige trimmers doen dit zelf maar dit is een medische handeling waarbij veel mis kan gaan.
In samenwerking met de dierenarts
Als trimmer zie ik jouw hond van dichtbij. Ik kan vaak als eerste signaleren dat er iets mis is. Bijvoorbeeld bij een geïrriteerde huid, vettige vacht of wanneer deze droog aanvoelt.
Als ik mijn twijfels heb stuur ik jou en je hond door naar de dierenarts. Het is ook mogelijk om in samenwerking met de dierenarts een speciale behandeling te starten. Bijvoorbeeld een vachtverzorging voor de allergische hond of een medisch bad.
Een afspraak maken bij de trimsalon
Ongeacht het ras op de kruising: elke hond heeft behoefte aan een goede vachtverzorging. Heeft jouw hond last van jeuk of wil je een vachtcheck laten doen? Maak hiervoor een afspraak. Trimsalon Limbo is gevestigd in Tegelen (gemeente Venlo).
Bijgewerkt: 4 juni 2025

Over mij
Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.