Tranen op de trimtafel

Dossier van pijn, angst en stilte in de trimmerswereld.

Veel trimsalons zien er schoon en netjes verzorgd uit. De trimmer is vriendelijk, het resultaat geweldig en je hond gedraagt zich vrolijk. Er lijkt geen enkel vuiltje aan de lucht. Helaas zijn er veel verborgen misstanden in trimsalon. In dit artikel vind je er maar liefst 18, gebaseerd op meldingen en klachten van baasjes en dingen die ik in mijn stagetijd meemaakte. Veel van deze praktijken zijn niet tot weinig zichtbaar maar hebben wel ernstige gevolgen voor hond én baas.

1. Stiekem toedienen van verdovende middelen

Wie met dieren werkt moet veel geduld hebben. Sommige honden gedragen zich onrustig, angstig of agressief. Dit maakt het niet makkelijk om zo’n hond mooi en binnen een tijdsduur in model te trimmen.

Daarom gebruiken sommige trimmers kalmeringsmiddelen. Ze dienen deze middelen zonder overleg aan de hond toe. Vaak gaat het om homeopathische middelen, maar dit wil natuurlijk niet zeggen dat er geen bijwerkingen kunnen ontstaan!

2. Mishandeling: slaan, schoppen of hardhandig vastpakken

In plaats van het toedienen van verdovende gaan sommige trimmers op een andere manier met lastige honden om. Het is een methode die achter gesloten deuren plaatsvindt, dus nooit wanneer de eigenaar of iemand anders dit ziet.

Trimmers reageren hun ongeduld of frustratie af middels fysieke straffen. Bijvoorbeeld slaan, schoppen, door elkaar schudden, schreeuwen, met een scherp voorwerp prikken et cetera. Je moet er niet aan denken dat dit jouw hond overkomt!

3. Geen kennis van vachttypen en verkeerde trimtechnieken

De tijd dat trimmers een verplichte opleiding moesten volgen ligt ver achter ons. Sinds de versoepeling van deze wet zijn de algemene kennis en het niveau gedaald. Je ziet dan ook dat veel trimmers wél leren hoe ze moeten scheren of knippen maar geen kennis hebben over de verschillende vachttypen.

In Facebookgroepen voor trimmers worden bijna dagelijks vragen gesteld over hoe je een bepaald soort vacht moet behandelen. Andere trimmers reageren hier vaak ook nog eens met verkeerde antwoorden op. Oftewel: verkeerde kennis wordt opnieuw doorgegeven.

Te weinig kennis leidt tot verkeerde trimtechnieken. Het gevolg is stress of pijn bij de hond óf (permanente) schade van huid of vacht.


5. Honden met Dreft (afwasmiddel) wassen

In ruim 60% van de trimsalons worden honden (soms) met Dreft of een ander afwasmiddel gewassen. Vaak om een besmetting met vlooien te bestrijden. Het idee hierachter is dat afwasmiddel de waterspanning verlaagt waardoor vlooien verdrinken.

Nu wil het geval dat vlooien sowieso verdrinken als de hond in bad gaat en met normale shampoo wordt ingezeept. Die behandeling met afwasmiddel is dus totaal onzinnig én slecht voor de huid van de hond. Afwasmiddel droogt de huid enorm uit.

Nóg een feit is dat 95 procent van de vlooienpopulatie zich niet op de hond maar in huis bevindt. De eigenaar zal dus de gehele vlooiencyclus moeten doorbreken en dat bereik je niet door de hond met Dreft te wassen.

En dan ook maar even punt 5a: een hond met azijn insmeren of wassen. Ook weer tegen vlooien of parasieten. Maar hé, azijn gebruik je in je salade of om je kraan mee te ontkalken. Niet op een hond!

6. Onnodig verwijderen van snorharen

Het knippen of scheren van snorharen is vaak nodig om het snuitje strak in model te knippen of te scheren. Bij veel honden vormt dit geen probleem. Maar bij puppy’s, blinde honden of zeer oude honden is het beter om de snorharen te laten zitten. Het zijn immers belangrijke zintuigen die de hond van informatie voorzien. Helaas houden niet alle trimmers hier rekening mee. Eraf met die dingen!

7. Onervaren personeel zonder opleiding

Soms worden stagiairs of ongetraind personeel voor moeilijke handelingen ingezet. Of angstige of gestreste honden worden aan stagiaires overgelaten. Natuurlijk moet een stagiaire de kans krijgen om te leren maar het welzijn van de hond moet wél voorop blijven staan.

Overigens is het verschrikkelijk om te zien dat steeds meer trimsalons een vergoeding aan stagiaires vragen, in plaats van te geven. Buiten het feit dat stagiaires altijd zelf trimmatrialen aan moeten schaffen en mee moeten nemen. De gratis hulp wordt voor veel salons een leuk verdienmodel.

8. Hoge werkdruk dus stress voor de honden

Bij sommige trimsalons draait het om een zo hoog mogelijke omzet. Bij hen is het gebruikelijk dat 3 tot 4 honden tegelijkertijd in de trimsalon aanwezig zijn. Terwijl de ene hond in een bench moet wachten, staat de tweede op tafel en de derde wordt ondertussen in een droogcabine gedroogd. De vierde rent ondertussen keffend om de trimtafel.

Voor veel honden is dit geen probleem maar sommigen krijgen er stress van. Honden trimmen zou geen lopendebandwerk moeten zijn maar helaas: dat is het vaak wél.

9. Een ander trimschema dan de klant wil

De klant is koning maar niet als je met je hond naar een trimsalon gaat. Tijdens mijn onderzoek kwam naar voren dat ruim de helft van de trimmers het model bij de hond bepaalt, waarbij de eigenaar geen tot weinig inspraak heeft.

Zo worden vooral cocker spaniëls, boomerhondjes, shih tzu’s, maltezers en plukhonden kort geschoren. Gewoon tegen de wens van de eigenaar in. Soms onder het mom van ‘dit is beter voor de hond’ maar in werkelijkheid is kort of kaal scheren voornamelijk beter voor de luie trimmer. Uitgezonderd de vervilte hond maar dat is andere koek!

10. Verdoezelen van incidenten

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Het kan altijd gebeuren dat een hond van tafel valt of dat de trimmer per ongeluk in een stukje huid knipt of scheert. Veel trimmers verzwijgen dit of geven een misleidende uitleg.

11. Plukken van vachten die daar niet geschikt voor zijn

Ruwe vachten zoals bij de ruwharige Jack Russell of de Schnautzer worden geplukt. Dit is niet noodzakelijk maar vaak denken we dat dit ‘moet’. Aan de andere kant zijn sommige ruwharigen niet meer goed te plukken. Bijvoorbeeld bij oude of gecastreerde honden. Wanneer je dit soort honden plukt veroorzaakt dit pijn en huidproblemen. Sommige trimmers vinden het moeilijk om de kwaliteit van een ruwe vacht te beoordelen.

Dan heb je nog trimmers die vachten plukken die helemaal niet bedoeld zijn om te plukken. Zo kreeg ik onlangs een kruising Pomeriaan op de trimtafel die bij de vorige trimmer altijd geplukt was. Het arme dier had hier een ongeschikte vacht voor en heeft dus veel pijn moeten lijden.

12. Haren uit de oren trekken

Sommige klanten vragen aan de trimmer om de haren uit de oren van de hond te trekken. Er zijn ook trimmers die dit op eigen initiatief doen. Sinds 2015 roepen dierenartsen op om dit niet meer te doen. Haren uit de oren trekken veroorzaakt namelijk microscopisch kleine wondjes en oorontstekingen! Helaas blijven veel trimmers hier koppig mee doorgaan.

13. Anaalklieren uitknijpen

Nóg een techniek die uit de vorige eeuw stamt: het uitknijpen van de anaalklieren. Dit is een medische handeling die helemaal niet door een trimmer mag worden uitgevoerd. Alleen een dierenarts mag bepalen of de anaalklieren verstopt zijn en welke behandeling noodzakelijk is (bijvoorbeeld uitknijpen of een antibioticaspoeling).

Het te vaak uitknijpen van de klieren leidt tot overproductie en nog meer klachten. Maar ja, sommige trimmers zijn koppig of arrogant dus ze vinden dat ze dit wél mogen doen.

14. Neerkijken op signalen van het dier

Honden communiceren niet alleen middels geluid (blaffen, danken) maar vooral via lichaamstaal. Sommige trimmers negeren deze lichaamstaal. Ze letten niet op signalen zoals gapen, likken, wegdraaien of beven. Hierdoor gaan honden over hun grenzen. Geen wonder dat veel honden getraumatiseerd van de trimsalon terugkomen.

15. Zinloze of onbewezen therapieën

Trimmers vinden steeds andere manieren om extra geld in het laatje te brengen. Momenteel zijn ozonbaden erg populair. Trimmers beweren dat ozontherapie effectief is bij de behandeling van BSD (Black Skin Disease) of Alopecia X. Geen enkele dierenarts zal deze bewering onderstrepen. Ozontherapie is alleen effectief gebleken bij de behandeling van bacteriële eczeem.

Helaas komt Alopecia X vaak bij Pomeriaantjes voor, en laat dit nu net een veelvoorkomend ras zijn. Het levert dus veel geld op om wanhopige Pomeriaan-eigenaren met dure ozontherapie om de oren te slaan. Baat het niet dan schaadt het niet maar er is tenminste ééntje die er beter van wordt en dat is de trimmer.

16. Opdringen van dure shampoos of verzorgingsproducten

Klanten worden vaak onder druk gezet om “essentiële” producten te kopen. Vooral Pomeranian-eigenaren zijn hier het slachtoffer van. De producten zouden tegen kaalheid en andere huid- en vachtproblemen werken, maar ze voegen weinig toe. Nou ja ze voegen wél wat toe: een hoger salaris voor de trimmer. Alweer.

17. Niet informeren over alternatieve trimschema’s

Steeds vaker zie ik dat klanten verplicht wordt om hun hond elke 4 tot 10 weken naar de trimsalon te brengen. Doen ze dit niet dan mogen ze niet meer komen. Het is bij de beesten af dat een trimmer mag eisen hoe vaak jij met je hond langskomt! Ook dit heeft weer met geld te maken. Hoe vaker je komt, hoe meer jij aan het salaris van de trimmer bijdraagt.

Een professionele en eerlijke trimmer informeert over alternatieve trimschema’s. Bijvoorbeeld korter in model zetten waardoor de vacht minder snel in de klit raakt. Of hoe je tussen de trimbeurten door de vacht goed klitvrij houdt.

Als jij vervolgens bepaalt dat je elke drie maanden naar de trimsalon wil, en zeker niet elke acht weken, dan is dat jouw keuze. Een trimmer die hier moeilijk over doet is geen professional maar een luie geldwolf.

18. Medische claims zonder veterinaire achtergrond

Sommige trimmers beweren dat ze huidproblemen, allergieën of gedragsproblemen kunnen “genezen”. Ze hebben geen medische onderbouwing of overleggen niet met een dierenarts. Nogmaals: een trimmer is géén dierenarts en mag dus geen diagnose stellen en ook niet op eigen initiatief een (medische) behandeling starten.

Bijgewerkt: 28 mei 2025

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.