Waarom spuiten trimsalons azijn op honden?

Sommige trimsalon doen hele gekke dingen met hondenvachten. Zoals azijn op de vacht spuiten. Zit hier wetenschap of dommigheid achter. Laten we het vooral op onwetendheid houden. Er gaan namelijk veel onzinverhalen over azijn rond, en het wordt tijd dat trimmers dit spul niet meer gebruiken!
Azijn bij vlooien en teken op het huisdier
Een van de meest gebruikte redenen waarom trimsalons azijn op honden spuiten is de aanwezigheid van parasieten. Vlooien houden niet van de geur van azijn. Wanneer je azijn op een bepaalde plek in huis spuit dan jaag je vlooien weg. Met dat idee spuiten trimsalons azijn op honden. Wat deze trimmers niet weten is dat ze alleen vlooien wegjagen maar niet doden.
Omdat slechts 5% van de totale vlooienpopulatie zich op het huisdier bevindt, blijft het vlooienprobleem bestaan. Zodra de hond thuis komt verwelkomen de wachtende vlooien hem/haar doen zich tegoed aan het bloed vasn het dier. 95% van de vlooienpopulatie bestaat uit vlooieneitjes en larven in de woning! Een vachtbehandeling met azijn is nutteloos en slecht voor de gezondheid.
Behandeling bij huidaandoeningen
Sommige trimmers zweren bij azijn wanneer het op huidaandoeningen aankomt. Azijn kan namelijk gistachtige huidaandoeningen verzachten. Maar dit betekent niet dat een trimsalon zomaar azijn op een hond mag spuiten. Een huidaandoeningen moet altijd door een dierenarts beoordeeld en behandeld worden. Niet door een trimsalon.
De zuurtegraad van azijn
Azijn heeft een pH-waarde van 2 tot 3,5. Dit is afhankelijk van de concentratie aan azijnzuur. De zuurgraad van de hondenhuid ligt op 7,4, van de mens op ongeveer 5,5. Dit betekent dat azijn dus vele malen zuurder is dan de hondenhuid.
Wanneer je azijn op de hond spuit dan zal dit de huid van de hond snel aantasten. Dit leidt tot huidirritatie en soms een allergische reactie. Dit is heel vervelend voor de hond. Bovendien beschadigt azijn de huidbarrière waardoor de hond meer kans heeft op het krijgen van een huidontsteking.
Adviesazijn en de hondenhuid
Het is aan te raden om geen azijn op de hond te spuiten of deze hiermee te wassen. Ook niet wanneer het een sterke azijnverdunning betreft. Azijn kan vlooien en teken verjagen maar het lost een echte vlooienplaag niet op. Daar zijn andere en betere middelen voor.
Merk je dat een trimsalon azijn op je hond spuit of dit van plan is? Geeft duidelijk aan dat je het hier niet mee eens bent. Ongeacht wat de trimmer beweert. Bedenk dat een trimmer die vasthoudt aan het gebruik van azijn op een hondenhuid, niet de allerbeste trimmer is. Soms is het beter om naar een échte professional over te stappen.
Schadevergoeding bij huidproblemen als gevallen van azijngebruik
Een goede trimsalon, dit wil zeggen iemand met kennis van huid en vacht, zal geen azijn op de hond spuiten. In het slechtste geval kan azijn huidirritatie, jeuk, allergische reacties en wondjes veroorzaken.
Wat te doen wanneer een trimsalon azijn op jouw hond heeft gespoten en dit heeft nadelige gevolgen? Het is dan belangrijk om de trimsalon hiervan op de hoogte te brengen. De meeste trimsalons zijn bereid om de dierenartskosten die hieruit voortvloeien, (gedeeltelijk) te betalen. Maar dan moet je wel aan kunnen tonen dat de klachten door het spuiten van azijn zijn ontstaan.
Wanneer jullie er samen niet uitkomen is het verstandig om een rapport door de dierenarts op te laten maken. Uit dit rapport moet naar voren komen dat de hond klachten heeft ontwikkeld nadat deze met azijn is behandeld. Met behulp van een jurist kun je een schadevergoeding eisen. Soms werkt deze procedure goed maar vaak leidt dit alleen maar tot stress en een lange juridische weg, iets dat ook nog eens veel geld kost.
Voorkomen is beter dan genezen
Om bovenstaande situaties te vermijden is het goed om vooraf te vragen of de trimsalon met azijn werkt. Vraag wat ze doen wanneer jouw hond vlooien of teken blijkt te hebben. Trimmers mogen honden met vlooienshampoo wassen, maar niet zomaar met azijn of Dreft. De laatste twee zijn namelijk producten die niet voor de hondenhuid en hondenvacht ontwikkeld zijn!
Trimmers mogen ook niet zomaar medicatie of chemische producten toedienen. Te denken valt aan antivlooienmiddelen zoals spot-on of tabletten (oraal).
Vlooien voorkomen en behandelen
Er zijn zowel reguliere- als alternatieve producten om vlooien aan te pakken. Vlooien bestrijd je soms goed met verschillende huismiddeltjes. Sommigen zweren bij knoflook of karnemelk, anderen merken dat de hond hier overgevoelig op reageert. Of dat het helemaal niet werkt.
Azijn kan vlooien afschrikken maar het is niet de meest huidvriendelijke keuze. Laat dit dus liever achterwege.
Dan heb je nog kralenkettingen waarvan beweerd wordt dat ze vlooien en teken weren. Ook nu weer zijn de verhalen heel wisselend. Sommigen denken dat kralenkettingen goed werken maar die komen in gebieden waar weinig vlooien aanwezig zijn. Kralenkettingen hebben namelijk geen bewezen werking (maar het zijn wel mooie sieraden voor je hond). En baat het niet dan schaadt het niet!
TMiddelen zoals vlooientabletten, vlooienbanden, sprays en spot-ons werken zeer effectief. Wel is het belangrijk dat je hond hier niet allergisch voor is. In een klein aantal gevallen kan de hond door het gebruik van deze producten (ernstig) ziek worden. Vooral het merk Bravecto heeft hierdoor een slechte naam gekregen. tot nu toe is er geen definitief bewijs dat Bravecto de oorzaak van honderden sterfgevallen is.
Hoe dan ook, kies een middel dat niet alleen effectief maar ook veilig is. De gezondheid van jouw huisdier staat voorop.
Bijgewerkt: 8 juni 2025

Over mij
Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.