Katten

De kat in de trimsalon


Langharige katten hebben veel vachtverzorging nodig. Denk maar aan de Perzische kat, de Turkse angora of de fluweelzachte Noorse boskat. Sommige van deze rassen lijken alsof ze uit een sprookje komen. Heb je een langharige kat en wil je de vacht goed laten verzorgen en ontdoen van klitten? Trimsalon Limbo is dé kattentrimsalon voor Limburg, Brabant, Duitsland en België.

Welke katten moeten naar de trimsalon?

Wanneer jouw kat een dikke of lange vacht heeft is het verstandig om deze dagelijks te verzorgen. Begin hiermee wanneer het dier nog jong is (een kitten). Door dagelijks de vacht te kammen raakt deze hier gemakkelijk aan gewend.

Soms heb je geen tijd voor een goede vachtverzorging. Of het lukt je niet waardoor er klitten ontstaan. In dit geval is het verstandig om met je kat naar de trimsalon te gaan. De volgende kattenrassen komen regelmatig bij Trimsalon Limbo:

  • Turkse Van
  • De Somali
  • Maine coon
  • Heilige birmaan
  • Ragdoll
  • Brits langhaar
  • Siberische kat
  • Perzische kat
  • Turkse angora
  • Noorse boskat

Heb je een van deze kattenrassen of is je kat misschien een kruising maar heeft deze wel lang of halflang haar? Dat is een bezoek aan de kattentrimsalon dan de moeite waard.

Behandeling in de kattentrimsalon

Trimsalon Limbo is niet alleen een hondentrimsalon maar ook een gespecialiseerde kattentrimsalon. In de trimsalon wordt de vacht van jouw kat verzorgd. Dit gebeurt door de kat goed door te kammen en te borstelen. Bij veel klitten is het soms beter om het dier te scheren. Dit gebeurt altijd in overleg met jou. Het is belangrijk dat de behandeling pijnvrij is!

Het karakter en gedrag van jouw kat in de trimsalon

Het is belangrijk dat je een kitten voor het eerst naar de trimsalon brengt. Zo kan het jonge dier kennismaken met de omgeving, de geurtjes en de materialen. Door thuis vaak het jonge dier te kammen en te borstelen, went het aan de regelmatige vachtverzorging. Dit maakt een trimbeurt er een stuk makkelijker op.

Helaas wordt de vacht van veel (half)langharige katten in de thuissituatie slecht of helemaal niet verzorgd. Bovendien zijn er veel volwassenkatten die nog nooit een trimsalon van binnen hebben gezien. Wanneer dit soort katten naar de trimsalon komt zijn ze gestrest en agressief.

In ernstige gevallen is het nodig om de kat een slaapmiddel te geven. Dit moet altijd bij de dierenarts plaatsvinden. Hierna moet de kat binnen 15 minuten naar de trimsalon worden gebracht. Het slaapmiddel werkt ongeveer een uurtje dus de trimmer heeft niet zoveel tijd om jouw kat vakkundig te behandelen.

Om stress en extra kosten te voorkomen is het dus belangrijk dat je de kat zo vroeg mogelijk aan de trimsalon en de vachtbehandeling laat wennen. Weet je niet hoe je dit moet doen? Neem contact op, je ontvangt gratis tips en persoonlijk advies.

Wat kost het om een kat te trimmen?

Wanneer je regelmatig met je kat naar de kattentrimsalon komt vallen de kosten wel mee. Dit komt omdat bijhouden van de vacht goedkoper is dan het helemaal moeten scheren van het dier. Vooral wanneer jouw kat agressief reageert kom je voor extra hoge kosten te staan.

De kosten voor het weghalen van klitten bij jouw kat, of het laten scheren, variëren. Meestal ligt dit tussen de € 20 en € 65. Het is ook mogelijk om je kat te laten wassen. Het dier moet dit wel toelaten. Soms is een beetje overtuigingskracht nodig waardoor een tegenstribbelende kat het alsnog toelaat.

In de trimsalon staat veiligheid en het welzijn van jouw dier voorop. Wanneer het wassen van de kat te veel stress of een onveilige situatie voor jouw huisdier oplevert, wordt dit achterwege gelaten.

De eerste kennismaking met de trimsalon

Het kan soms lastig zijn om in te schatten hoe jouw kat in de trimsalon gaat reageren. Daarom is het altijd goed om een jonge kitten naar de trimsalon te brengen. Tijdens de eerste kennismaking blijf je erbij. De kitten mag even in de trimsalon spelen en ontdekt de omgeving, de materialen en de geurtjes. Alles is nieuw maar de meeste kittens zijn vrij nieuwsgierig.

Is je kat al wat ouder en wil je met hem of haar voor het eerst naar de trimsalon? Oudere katten ervaren dit soms als stressvol. Maar er zijn ook katten die hier geen moeite mee hebben. Dit hangt enerzijds van het karakter van het dier af, anderzijds hoe je hem hebt opgevoed en gesocialiseerd.

Ook een oudere kat mag vrijblijvend met de trimsalon kennismaken. Vaak wordt de kat gelijk nagekeken en gekamd of geborsteld. Zo leert de volwassen kat wat een bezoek aan de trimsalon inhoudt. Bovendien ontvang je tips en adviezen over de vachtverzorging.

De tijd die een trimbeurt in beslag neemt

Bij goedverzorgde katten zal een trimbeurt maximaal 30 minuten duren. Wanneer jouw kat veel klitten heeft en geschoren moet worden, dan duurt de behandeling wat langer. Meestal tussen de 45 en 75 minuten.

Zeker is het mogelijk om je kat zelf te trimmen. Denk hierbij aan het verwijderen van klitten en loszittende haren. Je kunt je kat ook thuis scheren. Hiervoor heb je een goede dierentondeuse of een scheerapparaat nodig.

Gemiddeld gaan (half)langharige katten twee keer per jaar naar de katten trimsalon. Hierbij worden zowel de zomervacht als de wintervacht goed verzorgd. Ook verdwijnen klitten uit te vacht, iets dat heel belangrijk is.

Je kat is twee keer per jaar in de rui. Bij sommige (ras)katten zijn de ruiperiodes ontregeld. Het lijkt wel alsof je kat het hele jaar door verhaart! Door je kat regelmatig met een vochtige microvezeldoek te aaien, vang je veel loszittende haren op.