Rijksdiploma trimsalon


Rijksgediplomeerd trimmers sterven langzaam uit. Ná het jaar 2050 is geen enkele hondentrimsalon Rijksgedipomeerd. Dit komt omdat dit felbegeerde diploma tot het jaar 2000 werd uitgegeven. Een trimsalon met een Rijksdiploma wordt ondersteund door het Ministerie van Economische Zaken. Het is een bewijs van vakbekwaamheid.

*Uit privacyoverwegingen is een gedeelte van het Rijksdipoma onzichtbaar gemaakt. Het origineel hangt in de trimsalon!


Diploma uitgegeven door de Nederlandse overheid

Het Rijksdiploma was een officieel document dat vroeger werd uitgegeven aan mensen die een bepaalde opleiding hadden afgerond. Het was vergelijkbaar met de huidige diploma’s, alleen werd het uitgegeven door de Nederlandse overheid.

Door de overheid erkend

Het belangrijkste aan een rijksdiploma is dat de onderwijskwalificaties en de vakbekwaamheid door de overheid worden erkend. Vroeger gaf de Nederlandse overheid hiermee aan dat een rijksgediplomeerde trimmer in staat was om zelfstandig een hondentoileteerbedrijf te runnen.

Het verschil met de huidige diploma’s hondentrimsalon

Door de jaren heen is er veel veranderd op het gebied van opleidingen en cursussen. Veel trimmers volgen geen officiële opleiding meer. Deze schrijven zich voor een korte cursus in (kostenbesparend), of leren zichzelf het trimmen aan. Bijvoorbeeld via YouTube filmpjes.

Bij het runnen van een trimsalon draait het om kennis en ervaring. De Vakopleiding Hondentrimmen is veel uitgebreider dan andere opleidingen en gericht op het zelfstandig runnen van een hondentoileteerbedrijf.  Leerlingen leren niet alleen over de verschillende trimtechnieken maar ook over ziekten, voeding, opvoeding, gedrag en nog veel meer. De leerling moet vele uren verplicht stage lopen én zowel een theorie- als praktijkexamen afleggen.

Vroeger was het rijksdiploma heel waardevol en niet te vergelijken met andere diploma’s. Tegenwoordig is de inhoud van de Vakopleiding Hondentrimmen nog steeds kwalitatief, maar wordt het diploma niet meer door de Nederlandse overheid ondersteund.

Vakbekwaamheid Hondentoiletteerbedrijf

Het Huisdier Kennis Instituut verzorgt sinds 1953 opleidingen voor hondentrimmers. Opvallend is dat de doelgroep door de jaren heen veranderd is.  Vroeger was deze vakopleiding alleen voor trimmers bedoeld. Tegenwoordig melden ook particulieren zich aan. Dit maakt de opleiding niet meer zo exclusief als vroeger (ook mede door het ontbreken van het Rijksdiploma). Wél is het moderne diploma, net als het rijksdiploma, in heel Europa rechtsgeldig.