Vogel kortwieken

Prijs en informatie


Vogel laten kortwieken? Op deze pagina vind je alle informatie over de prijs, hoe lang de behandeling duurt en wat je verder kunt verwachten. Lees deze informatie goed door voordat je een beslissing maakt.

Tarieven en consultaties

Een consult bestaat uit een advies van een arts of rechtsgeleerde. Wanneer je de vogel bij een dierenarts laat kortwieken betaal je naast de kortwieken prijs ook voor een consult. Hierdoor is kortwieken bij de dierenarts erg duur (vaak meer dan € 25).

Bij Trimsalon Limbo betaal je alleen een prijs voor het kortwieken, niet voor een consult. Eventueel advies over het kortwieken en de periode hierna is gratis.

Meer weten over de vogel kortwieken prijs? Bekijk hier de actuele prijslijst.

De duur van de behandeling

Bij de meeste vogels duurt het kortwieken tussen de drie en vijf minuten. Wel kan het dat je wat langer aanwezig bent omdat je tips of advies krijgt. Misschien heb je zelf ook nog wat vragen.

Het is belangrijk dat de vogels zo rustig mogelijk blijft. Dit maakt het makkelijker om hem of haar zo snel mogelijk te kortwieken. Daarom wordt jou gevraagd om je vogel goed vast te houden. Bij kleine vogeltjes is dit niet nodig, maar voor grote vogels zijn twee paar handen altijd beter.

Wat je meeneemt

De voorbereiding is belangrijk. Vang de vogel pas op het moment dat je weggaat. Het heeft geen zin om het diertje al een uur van tevoren in zijn reiskooi te zetten: dit brengt alleen maar onnodig stress met zich mee. Zorg dat er iets op de bodem van de reiskooi ligt, handig om ontlasting op te vangen. Een bodembedekking voorkomt ook dat je vogel met zijn pootjes wegglijdt.


Voorkom grote temperatuurverschillen. Doe daarom een handdoek of deken over de reiskooi wanneer je even in de buitenlucht loopt.

Voor het snel en stressvrij kortwieken is het belangrijk dat je zelf de vogel vasthoudt (grote vogels zoals ara’s, grijze roodstaart etc.). Bijt jouw vogel? Neem dan handschoenen mee. Vanwege de hygiëne is het niet mogelijk om handschoenen van de trimsalon te lenen. Bij een kleine vogel zoals een grasparkiet, dwergpapegaai, valkparkiet of kanarie is het niet nodig om de vogel vast te houden.

Lukt het niet om je vogel vast te houden? Geef dit van tevoren aan, dan zorgen we dat er twee trimmers aanwezig zijn.

Informatie over kortwieken

De meningen over kortwieken zijn erg verdeeld. De één vindt het zielig of onnatuurlijk. De ander vindt het beter om dit te doen, om zo gevaarlijke situaties te vermijden.

Vaak hoor je alleen over de nadelen van kortwieken. Deze nadelen zijn voornamelijk gebaseerd op het slecht knippen van de slagpennen. Dit moet altijd op de juiste manier gebeuren. Daarom is zelf kortwieken niet altijd de beste keuze.

Omdat de prijs voor een vogel kortwieken niet zo hoog is, kun je dit heel goed laten doen. Hiermee voorkom je achteraf een hoop ellende.

Zelf kortwieken? Dit kan er allemaal misgaan:

  • Je drukt te hard in de longen of luchtzakken van de vogel waardoor deze benauwd wordt (een vogel heeft maar liefst acht luchtzakken)
  • Je knipt in een bloedpen met ernstige bloedingen tot gevolg
  • Je knipt te weinig af waardoor de vogel alsnog weg kan vliegen
  • Je knipt te veel af waardoor de vogel niet veilig kan landen
  • Je knipt scheef waardoor de vogel een onbalans raakt

Er zijn dus veel dingen die tijdens het kortwieken mis kunnen gaan.  Wanneer je hier weinig kennis van hebt is het beter om dit door een professional te laten doen. Voor de prijs hoef je het niet te laten.

Een afspraak maken om de vogel te laten kortwieken

Trimsalon Limbo is gevestigd in Tegelen, gemeente Venlo. Er is een ruime parkeergelegenheid voor de deur of in de straat aanwezig.

Zoals je misschien wel weet zijn vogels stressgevoelig. Daarom is het belangrijk om het kortwieken zo snel en soepel mogelijk te laten verlopen. De trimsalon behandelt niet alleen vogels maar ook honden, katten en knaagdieren. Om jouw vogel niet met andere dieren in contact te laten komen (dit levert alleen maar stress op) zijn er speciale kortwiekdagen. Twee keer per maand kun je bij de trimsalon terecht om je vogel te laten kortwieken.

Maak voor een van deze kortwiekdagen een afspraak. Het kortwieken duurt maximaal 5 minuten maar er wordt in totaal 10 minuten voor jou en je vogel gereserveerd. Zo heb je nog de mogelijkheid om vragen te stellen. Zorg dat je op tijd aanwezig bent. Wanneer je te laat bent en er staan nog afspraken na jou dan is het niet meer mogelijk om je vogel te laten knippen.

Komt het voor jou niet uit om op een kortwiekdag langs te komen? Maak dan een aparte afspraak. We zoeken naar een rustig moment waarbij geen honden of katten aanwezig zijn.

Mijn vogel is gekortwiekt en kan toch stukjes vliegen, hoe kan dat?

Soms kan een vogel binnen enkele dagen na het kortwieken al redelijk ver komen. Dit zie je bij vogels met krachtige borstspieren. Bijvoorbeeld vogels die ontzettend veel en snel vliegen. Wanneer zo’n vogel gekortwiekt wordt moet hij meer kracht maken om ergens naartoe te vliegen of te springen. Hierdoor traint het dier zijn borstspieren nog eens extra. De eerstvolgende keer dat hij gekortwiekt wordt merk je dat hij sterker is dan voorheen.

Wanneer je ziet dat het dier na enkele dagen toch weer kan vliegen, is het aan te raden om nog eens langs te komen. Er moet dan meer geknipt worden. Bijvoorbeeld meerdere slagpennen, of een groter deel van de slagpennen.

Houd het dier de eerste vijf dagen na het kortwieken dus goed in de gaten. Bedenk dat elke vogel weer anders op het knippen van de slagpennen reageert. Sommige vogels doen geen moeite om te vliegen, anderen lijken opzettelijk hun borstspieren te trainen.

Ga je met je vogel naar buiten? Doe hem voor de zekerheid altijd een tuigje om, totdat je zeker weet dat hij niet meer omhoog kan vliegen.